Cesta


23.6. 2009
 
Oblečena ve žlutém oděvu budu pečlivě kreslit (vybarvovat) žlutou křídou - chodníky v parku za Domem Umění. Křídová žluť krásně svítí, ale je prašná a snadno stíratelná - sešlapatelná. Kolemjdoucí lidé budou kráčet po žlutých stezkách, které zároveň svým krokem budou poškozovat, sešlapávat, špinit. 
Kresba na chodníku potrvá 8 a půl hodiny s  půlhodinovou přestávkou na oběd, což je klasická pracovní doba zaměstnaného člověka. Dobu performance volně propojuji s významem času 
- denní pracovní doby, což se dá interpretovat a chápat ve vícero významech.
  Žlutou barvy vnímám velmi osobně a symbolicky. Žlutá symbolizuje pozitivní přístup k životu, radost, štěstí a slunce, oheň a jeho teplo, zář a světlo... Kolemjdoucím předestřu jejich cestu svou pozitivní energií, chci jim pozvednout náladu, vstoupit do jejich všedního života něčím jemným a přitom neobvyklým. Netrvanlivost materiálu - kroky lidí kteří ji vzápětí setřou, počasí a jiné přirozené vlivy jsou součástí mé interpretace života a energii.
Svým záměrem spojovaným s akcí Sochy v Brně 2009 navazuji na své předchozí performance (performance Převlékání k příležotosti Muzejní noci 2008 v Domě Pánů z Kunštátu; performance Do oranžova konanou v červnu 2009 před Domem Umění jako součást živých akcí ve veřejném prostoru zaštítěnou Domem Umění a Kontejnery). Pojítkem je symbol barvy a způsob, jakým barvu osobitě vnímám i předávám a jakou dávám barvě důležitost v osobním životě.